ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ - ΟΚΤΩΗΧΟΣ - ΜΗΝΑΙΑ - ΤΡΙΩΔΙΟ - ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΞΟΔΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΑΧΩΝ
ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΕΣ - ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΝ
ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΕΣ ΣΟΦΙΑΣ - ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΟΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

«Σημάδι από τον ουρανό»

«Σημάδι από τον ουρανό» χαρακτηρίζει η Ιερά Σύνοδος την υπόθεση Βησσαρίωνα

«Σημάδι από τον ουρανό» χαρακτηρίζει η Ιερά Σύνοδος την υπόθεση Βησσαρίωνα
Το σκήνωμα του μοναχού Βησσαρίωνα στην Ιερά Μονή Αγάθωνος  


«Σημείον του ουρανού» χαρακτηρίζει η Ιερά Σύνοδος την υπόθεση με το σκήνωμα του μοναχού Βησσαρίωνα στη Φθιώτιδα, που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΔΙΣ την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι η Ιερά Σύνοδος άκουσε την εμπεριστατωμένη ενημέρωση του μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαου, όπου ανήκει η μονή Αγάθωνος, όπου βρισκόταν ο μοναχός Βησσαρίων.
Αφού επισήμανε και αναφέρθηκε στην πρακτική της ορθόδοξης Εκκλησίας, επισήμανε: «Κατά ταύτα, η αναγνώριση των Αγίων γινόταν, γίνεται και οφείλει να γίνεται, συμφώνως προς την αδιάκοπη παράδοση της ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό της συνειδήσεως του πληρώματος της Εκκλησίας».
«Όμως, πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό ότι η διοικούσα, η ποιμαίνουσα Εκκλησία, δεν κάνει ούτε κατασκευάζει Αγίους, αλλά απλώς αναγνωρίζει την υπάρχουσα και αφ εαυτής υφισταμένη κατάσταση της Αγιότητος σε ορισμένα πρόσωπα» συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «η Εκκλησία απαρχής αντιμετώπισε το ζήτημα μετά της επιβαλλομένης σοβαρότητος, υπευθυνότητος και συνεπείας, ώστε ορισμένα αρνητικά σχόλια εις βάρος της να είναι όχι μόνο άδικα, αλλά και συκοφαντικά».
Εξηγόντας τη θέση της για την υπόθεση, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι η Εκκλησία «μετά πολλής διακρίσεως παρατηρεί το φαινόμενο και αποφεύγει να προβεί στην εξαγωγή εσπευσμένων συμπερασμάτων ή να αποδεχθεί υπερβολικές, από κάθε πλευρά, εκδηλώσεις, θεωρεί όμως ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά "σημείον" του ουρανού, δηλαδή μήνυμα προς το λαό μας και την εποχή μας».
Έτσι, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «θα προσεύχεται και θα αναμένει την ομολογία και αποδοχή ενδεχομένως της αγιότητος του Γέροντα από όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, όπως Εκείνη κατά την ιερή παράδοσή Της διαχρονικά τηρεί».
Εκτιμά δε, ως σοβαρή και νηφάλια την αντιμετώπιση του όλου θέματος από το μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο, του οποίου η ποιμαντική στάση δεν έδωσε αφορμή για αρνητικά σχόλια και τον συγχαίρει για τη δήλωσή του ενώπιον της ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται από εκούσιες προσφορές πιστών, θα διατεθούν για τη σύσταση κοινωφελούς ιδρύματος επ ονόματι «Γέροντος Βησσαρίωνος», με σκοπό τη βοήθεια απόρων οικογενειών, χορήγηση υποτροφιών και βοήθεια προς άτομα με ειδικές ανάγκες, προς αΐδιον μνήμη του μακαριστού Γέροντος, πασίγνωστου για τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα.
«Αποφασίζει, προκειμένου να προασπίσει το άσπιλο κύρος της Εκκλησίας και τη μνήμη του σεβαστού Γέροντα, να ζητήσει από τον οικείο ιεράρχη να εποπτεύσει, ώστε το αδιάφθορο σκήνωμα του πατρός Βησσαρίωνος να μην τύχει της οιασδήποτε ασεβούς εκμεταλλεύσεως από στοιχεία ξένα προς την ιερότητα του φαινομένου και με πίστη και προσευχή να αναμένει τη φανέρωσή του θελήματος του Θεού, όποτε και αν Εκείνος το επιτρέψει και με τους τρόπους που Εκείνος κρίνει».
Υπενθυμίζεται ότι ο ιερομόναχος Βησσαρίων Κορκολιάκος ετάφη στη Μονή Αγάθωνος. Το φέρετρο τοποθετήθηκε μέσα σε κρύπτη, που στη συνέχεια χτίσθηκε με τούβλα και «σφραγίσθηκε» με σοβάτισμα.
Στην έλλειψη αέρα στον χώρο ταφής αποδίδεται από αρκετούς το γεγονός ότι δεν προχώρησε η αποσύνθεση της σορού. Ωστόσο, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος έχει υποστηρίξει ότι στο χώρο που ήταν θαμμένος ο μοναχός υπήρχε εναλλαγή θερμοκρασίας.
Πρόσφατα, ο κ. Νικόλαος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα συμπεράσματα γνωματεύσεων γιατρών της Λαμίας, αλλά και του ιατροδικαστή Π.Γιαμαρέλλου, ο οποίος είχε κληθεί ως ιδιώτης εμπειρογνώμων από τη μητρόπολη. Σύμφωνα με τις εν λόγω γνωματεύσεις, το γεγονός ότι η σορός βρέθηκε αναλλοίωτη «αποτελεί παράδοξο και μοναδικό φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου